آموزش حضوری سنتور در اموزشگاه موسیقی نواک

سنتور یکی از خوش صدا ترین و پرطرفدارترین سازهای موسیقی ایرانی است که امروزه در سبک های مختلفی نواخته میشود.

از نخستین نوازندگان برجسته سنتور در ایران میتوان از سماع حضور و حبیب سماعی و پس از آنها ابوالحسن صبا و فرامرز پایور نام برد که تاثیرات فراوانی در پیشبرد ساز سنتور داشته اند شامل بهبود شیوه ساخت و صنعت سنتور با انواع آزمون و خطا و استفاده از علم فیزیک و دستیابی به خروجی صدای مطلوب، بالا بردن سطح نوازندگی با نوآوری در اجرای مضراب ها و به کارگیری از انواع نت های زینت، ثبت و مکتوب نمودن آثار قدیمی و خلق آثار گرانبها و نوشتن ردیف مخصوص ساز سنتور و …

در آموزشگاه موسیقی نواک کلاس های سنتور بر اساس ردیف های موسیقی دستگاهی ایرانی شامل دستگاه شور، ابوعطا، بیات ترک، افشاری، دشتی، دستگاه سه گاه، دستگاه همایون، اصفهان، دستگاه چهارگاه، دستگاه ماهور، نوا و راست پنجگاه برگزار میشود و همچنین همزمان با آموزش ردیف های موسیقی از قطعات تصنیف و ترانه های مختلف نیز در سطح مبتدی تا پیشرفته استفاده میشود.

یکی از موارد مهم در نوازندگی سنتور توانایی در کوک کردن ساز است. کارگاه های آموزش کوک سنتور در آموزشگاه نواک به صورت گروهی برگزار میشود که تاثیر بسیار خوبی روی شرکت کنندگان برای یادگیری کوک سنتور در دستگاه های مختلف ایجاد میکند و نوازنده میتواند به راحتی سنتور خود را به صورت کاملا دقیق و درست کوک کند. همچنین گروه نوازی نوازندگان سنتور در دستور کار کلاسهای سنتور آموزشگاه موسیقی نواک قرار دارد و علاقمندان می توانند علاوه بر تکنوازی، طعم شیرین گروه نوازی هم تجربه کنند و سطح نوازندگی خود را بالاتر ببرند.

در پایان هر ترم کنسرت هنرجویی در محل آموزشگاه نواک برگزار میشود که نوازندگان برتر سنتور میتوانند در آن اجرا داشته باشند.

 دوره مقدماتی آموزش سنتور

دوره مقدماتی سنتور شامل کتاب های دستور سنتور و ردیف دوره ابتدایی استاد فرامرز پایور است که همراه با نت های ساده ای از قطعات تصنیف و ترانه های محبوب و معروف ایرانی آموزش داده می شود.

پس از پایان دوره مقدماتی هنرجو وارد دوره متوسطه می شود که شامل چندین کتاب از جمله مجموعه پیش درآمد و رنگ، قطعات موسیقی مجلسی، سی قطعه چهارمضراب، هشت آهنگ، ردیف سنتور استاد صبا، مجموعه ترانه و تصنیف پیشرفته و … خواهد شد.

در این دوره هنرجوی سنتور به طور کامل با موسیقی دستگاهی آشنا می شود و بر اساس این الگوی صحیح و با توجه به توانایی فردی خویش می تواند آهنگسازی یا تنظیم قطعات مختلف را با ابداع و نوآوری شخصی خود آغاز کند. باید در نظر داشت هنرمند واقعی کسی است که ضمن یادگیری اصولی و درک مبانی هنر مربوطه از خلاقیت شخصی خود استفاده می کند و آثار کاملا جدید خلق می نماید.

با پایان دوره متوسطه هنرجو به یک هنرمند کامل از لحاظ تئوری موسیقی و مهارت نوازندگی بدل شده و یک نوازنده کاملا حرفه ای به حساب می آید که می تواند فعالیت های مختلفی در تکنوازی و گروه نوازی ها داشته باشد. همچنین دوره عالی سنتور شامل کتاب های ردیف چپ کوک استاد فرامرز پایور و استاد ابوالحسن صبا است که مزین به مضراب های بسیار زیبایی در سنتور نوازی ست و تنها در صورتی برای نوازنده قابل اجراست که دوره مقدماتی و متوسطه را به درستی گذرانده باشد.

یادگیری سنتور برای علاقمندان محدودیت سنی نداشته و از کودکی تا کهن سالی قابل فراگیری می باشد. سرعت پیشرفت در یادگیری موسیقی و مهارت نوازندگی بستگی به میزان و کیفیت تمرین هنرجو دارد. پیشنهاد می شود حداقل روزی یک ساعت تمرین با جدیت و تمرکز بالا انجام شود. این “یک ساعت” میتواند به دو “نیم ساعت” یا سه “بیست دقیقه” در طول ۲۴ ساعت تقسیم شود. ضمنا بهتر است زمانبندی ساعت تمرین ساز در طول روز دقیقا مشخص و از پیش تعیین شده بوده و انجام آن جزئی از فعالیت های اجباری و دائمی روزانه برای شخص نوازنده به شمار بیاید.

پیام محبی مدرس سنتور آموزشگاه موسیقی نواک

نکاتی که هنگام نواختن سنتور بایدبه آنها توجه کرد:

نوازنده سنتور حرفه ای می‌تواند ساعت ها بدون وقفه نوازندگی کند بدون اینکه دست احساس ناراحتی یا خستگی بکند.

برای سنتورنوازی درست و با کیفیت نوازندگان سنتور باید دقت داشته باشند مضراب ها دقیقا با سیم مورد نظر برخورد کنند.

با توجه به نزدیک بودن محل نت ها روی سنتور امکان برخورد مضراب با سیم های مجاور زیاد است که باعث میشود صداهای نامطلوب ایجاد شده و خروجی صدا تمیز نباشد.

برای حل این مشکل کافیست ارتفاع مضراب ها تا حد ممکن پایین باشد و سر مضراب ها از سنتور زیاد فاصله نگیرد تا احتمال برخوردهای اشتباه به طور کامل از بین برود.

ضمنا زاویه مضرابها باید طوری باشد که فقط سر مضراب که معمولا داری نمد هست با سیم ها برخورد کند و قسمت بدنه چوبی مضراب به هیج وجه با ساز برخورد نکند. چرا که این برخورد باعث ایجاد صداهای اضافه و نامطلوب میشود.

حرکت دستها نباید از آرنج صورت بگیرد بلکه از سمت مچ به بعد مضراب بالا و پایین برود.

ساعد دست ها جهت تغییر محل نت ها روی سنتور فقط حرکت جلو عقب داشته و به هیچ وجه از مفصل آرنج بالا و پایین نرود.

ضمنا انگشت ها تا حد کمی برای انعطاف مضراب زدنها کمک میکنند ولی اصل حرکت توسط حرکت دورانی مچ انجام میشود.

نکته قابل توجه این است که به مفصل مچ ها نباید فشار مضاعف بیاید.

هنگام مضراب زدن صحیح هیچگونه فشاری روی مفاصل وجود نداشته و دست آزادانه حرکت میکند. در صورت احساس درد یا خستگی روی دست ها باید بدانید مضراب زدن شما نادرست بوده و باید اصلاح شود.

سنتور ساز بسیار خوش صدا و جذابیست که میبایست به درستی نواخته شود و همه موارد صحیح نواختن از جمله حرکت دستها و نحوه برخورد مضراب با سیم‌ها باید در آن رعایت شود.

پیام محبی مدرس سنتور آموزشگاه موسیقی نواک.


آموزشگاه موسیقی نواک در دیگر بخش های موسیقی از جمله:

برای تمام سنین از مبتدی تا پیشرفته دوره برگزار میکند. برای کسب اطلاع از نحوه برگزاری هر کلاس روی اسامی کلاس ها کلیک کنید.

2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست